30 Nisan 2009 Perşembe

Akvaryum

Balık beslemek en büyük hobilerimden birisidir. Nisan ayının başında 3 tane plati balık almıştım 2 tanesi dişi 1 tanesi erkek olmak üzere ilk gün fanusda besledim ikinci gün bir akvaryum aldım , daha doğrusu eniştemden hediye geldi sağolsun. 30 litrelik bir akvaryum içinde bir adet ısıtıcı bir adet filitre bir adet havalandırma ve bir adet termometre bulunuyor.

İçerisinde bir miktar yeşillik ve bir miktarda midye taşı var. Bu gün yıllar önce Demirci mahallesinde dağdan bulduğum bir taşı içine yerleştirdim ama taş deyip geçmemek lazım gerçekten güzel bir taş. Platilerimi sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez 1 çay kaşığı tetra yem ile besliyorum. Maşallah bir ayda kocaman oldular.

Hüzünlü bir gün , o gece ısıtıcıyı çıkartmıştım ve unutkanlık ya kaldı öylece sabah bir baktım dişi balıklardan bir tanesi hakkın rahmetine kavuşmuş. Neyse sağlık olsun..

Cünyır platilerimde geldi. Balıklarımdan bir tanesi hakkın rahmetine kavuşmuştu cünyırları göremedi ama bir dişi ve bir erkek platim hala hayattaydı bi nisan ayının son haftasında iki yavru plati balık hayata gözlerini açtı.. Şimdi herşey yolunda hatta bir dakika bir resim çekeyim sizinle paylaşayım.
Bu hikaye tamamen gerçektir ve Ümit ÇÜN Tarafından http://teknikbilgi.blogspot.com adresi için yazılmıştır.

Bursa Demirci Mahallesi

Demirci Mahallesi Bursanın Nilüfer ilçesindedir. Bursa oto pazarının girişinde yaklaşık 1000 hanenin bulunduğu bir mahalledir.

Bir İlk Öğretim Okulu ( Okul müdürü Mevlüt Özer'dir. )
Bir Sağlık Ocağı
Bir Eczanesi
Bakkalları , Lokantası , Kasabı , Berberi vardır..

Gelimekte olan bir mahalledir. 2009 yılı ocak ayı itibari ile doğalgaz gelmiştir. Mahalle gençleri facebook adlı sosyal paylaşım ağında Demirci Gençlik Ateşi Adında bir grup kurmuş ve burada aktiviteler düzenlemektedirler.

Salı günleri Demirci pazarı kurulmaktadır. 2009 Muhtarlık seçimlerinde yerini kaybeden Sn. Mustafa Güleç'in yerine Sn. Mehmet Bulut muhtarlık vazifesini yapmaktadır.

Paratoner Tesisatı

Paratoner tesisatının kurulma amacı yıldırım sonucunda oluşan yüklü elektrik boşalmalarından binayı korumaktır. Paratoner tesisatı elemanları nelerdir ?

Alıcılar , topraklama elemanları , direk , bağlantı parçaları paratoner tesisatında kullanılan elemanlardır.

Maliyetinin yüklü bir miktar olmaması ve sonuç itibari ile binayı yüksek gerilimden korumak cezbedici görünmektedir.

Paratoner tesisatını kimler yaptırmalı ?
Paratoner tesisatı insanları topluca bir araya geldikleri camii , hastane , okul vb. gibi yerlerde yaptırılması zorunludur. Ayrıca mahallede en yüksek binanın paratoner tesisatı yaptırması zorunludur.

Paratoner tesisatını kimler yapar ?
Günümüzde bilen bilmeyen herkes bir şeyler yapmaya kalkışıyor ancak bilgisizlik ile yapılan işlemler kötü sonuçlar doğurmaktadır. Bu işlemleri konusunda uzman en azından deneyimli kişilerin yapması önerilmektedir. Bir paratoner tesisatını elektrik teknisyeni veya elektrik teknikeri yapabilir.

Paratoner tesisatı yapılmaz ise ne gibi sonuçlarla karşılaşılır ?
Paratoner tesisatı yapılmadığı takdirde gözyüzünde oluşan elektrik akımları havadaki nemin etkisi sonucunda yeryüzüne yüksek bir gerilim seviyesi ile düşecektir , dolayısıyla düştüğü alanı yaşanmayacak duruma getirecektir. Paratoner tesisi şart diyebiliriz.

Bu makale Ümit ÇÜN Tarafından http://teknikbilgim.blogspot.com adresi için yazılmıştır.

Dijital Elektronik Ve Kapısı

Dijital elektronikte en falza kullanılan entegrelerden biri olan ve entegresi bir çarpma entegresidir. Çarpma işlem mantığı ile çalışır.

Entegrede A ve B girişleri vardır ve Q çıkışı mevcut bulunmaktadır. O halde Değerleri tablo halinde inceleyelim.

A B Q
1 1 1
1 0 0
0 1 0
0 0 0

Yukarıda Ve Entegresi (7408)doğruluk tablosu verilmiştir.
Buna göre A ve B girişlerinden 1 - 1 Geldiğinde Çıkış 1 Olacaktır.
A girişinden 1 , B girişinden 0 Geldiğinde Q çıkışı 0 olacaktır.
A girişinden 0 , B girişinden 1 Geldiğinde Q Çıkışı 0 olacaktır.
A girşinden 0 , B girişinden 1 Geldiğinde Q Çıkışı 0 olacaktır.

Peki neden yanlızca A ve B Girişinden 1 geldiğinde Q çıkışı 1 oluyorda diğer durumlarda 0 oluyor ?

Dijital elektronik sistemlerde 1 ve 0 ifadesi kullanılır. 7408 ve entegresi çarpım işlemleri yaptığına göre A * B = (1*1=1) olduğundan ve diğer durumlarda 0 ile kaç çarpılacak olursa olsun sonuç 0 olacakğından işlemimiz başarılıdır.

7408 ve entegresinin iç yapısı nasıldır ?

Sol köşede gördüğümüz gibi 7408 Entegresi 14 bacaklı bir entegredir. 14. bacağından Artı gerilim almak zorundadır. 7 Bacağından ise Eksi gerilim almak zorundadır.

1 ve 2 numaralı bacaklar giriş 3 numaralı bacak çıkıştır.

4 ve 5 numaralı bacakları giriş 6 numaralı bacak çıkıştır.

9 ve 10 numaralı bacaklar giriş 8 numaralı bacak çıkıştır.

12 ve 13 numaralı bacaklar giriş 11 numaralı bacak çıkıştır.

Lojik Kapılar ;
Dijital elektroniğin temeli de lojik kapılardır. Tüm dijital devrelerde kullanılırlar. Lojik kapılar 1 ve 0 dan oluşan Binary bilgileri işlemede kullanılır. Örneğin istenen Binary kodunun alınıp istenmeyenlerin de alınmamasında veya frekans üretiminde veya da gelen Binary bilgiye göre işlem yapmada kullanılırlar. Aşağıdaki tablolarda A ve B girişleri, Q ise çıkışı temsil etmektedir. Girişine uygulanan kodlara göre çıkıştaki kodlar, tabloda görülmektedir. Şimdide bu kapı çeşitlerini inceleyelim.

Webmaster Araçları

Bir webmaster olarak en fazla kullandıklarımı sizler ile paylaşacağım.

Günlük , haftalık ve aylık olarak periyodik güncellemelerimizi google.com.tr aracılığıyla öğrenmekteyiz.
Google'daki site indexlerimizi öğrenmek için yaptığımız arama şudur : site:http://teknikbilgim.blogspot.com

Haftalık periyodik olarak güncellenen alexa değeri için alexa.com adresini kullanırız.

Alexa nedir ?
Alexa sitenizin ülkeler arası ve bölgesel sıralamadaki konumunu gösterir. Bir sitenin iyi sayılabilmesi için günümüz koşullarında ilk 100.000 site arasında olması gerekmektedir. İlerleme vaad edebilmesi için ilk 500.000 site arasında olması istenmektedir. Alexa değeri webmasterların kazanç kapısı olan sabit reklam durumları için çok büyük önem sağlamaktadır. Reklam veren açısından bakacak olursak Alexa değeri ne kadar iyi seviyede ise o kadar artı sağlayacaktır. Dolayısıyla reklam vermek için gözünü kırpmaz çünkü ödeyeceği paranın karşılığını alacağına inanıyordur.

Alexa sıralamasında nasıl yükselebilirim ?
Alexsa sıralamasında yükselmek için yapmanız gereken sitenizdeki hataları sıfıra indirgemektir. Hatalar sıfıra indirildiğinde dolayısıyla ziyaretci site içerisinde rahatça dolaşabilecek ve aradığını bulduğunda farklı aramalara yönelmeyi tercih edecektir. Buda size artı olarak geri dönecektir. Alexa değeriniz ziyaretci kitlenizin sitenizde ne kadar süre aktif olduğu ve ne kadar çok olduğuna bağlı olarak artış gösterir. Yükselmek için site içerisi dolaşımı kolaylaştırmanız önerilir.

Webmaster Forumları ne işe yarar ?
Webmaster sitelerinde takıldığınız herşeyi sorabilirsiniz , günümüzdeki en aktif webmaster sitesi benim gözümde r10.net sorduğum soruya maksimum bir saat içerisinde cevap alıyorum. Daha önceden yapmış olduğum siteleri pazarlayabiliyorum , reklam alıp verebiliyorum kısacası webmaster forumları vazgeçilmezimiz.

Sayaç Siteleri Hakkındaki Görüşüm ;
Günümüzde webmater hizmeti adına açılmış binlerce sayaç sitesi bulmak mümkündür. Lakin tecrübelerimden bilgi vermem gerekirse yanlızca site sahibinin görebileceği sayaçları tavsiye ediyorum. Önerebileceğim sayaç siteleri : Webstats ve Google Analystic'den ibarettir.

Link Değişimi Hakkında ;
Geçenlerde seoteknikleri adlı sitede görmüştüm daha öncede uyguladığım bir teknik idi fakat yazarı çok güzel bir şekilde anlatmış. Link değişimi yaparken karşılıklı değil , çapraz değişim yapmanız önerilmektedir. Karşılıklı değişim indexleme açısından önemli ancak çapraz değişim yaptığınızda pagerank faktöründen daha büyük avantaj elde edersiniz.

Asenkron Motorlar

3 Fazlı motor guruplarından olan senkron ve asenkron motolardan asenkron yani kararsız olarak çalışanları bu makalemizde inceleyeceğiz.

Öncelikle asenkron motorun parçalarından bahsedelim ;

Stator: Alternatif gerilim ile çalışan motorlarda döner manyetik alan oluşturmak amacıyla sargıların bulunduğu sabit kısımdır.

Rotor: Alternatif gerilim ile çalışan motorlarda sabit bulunan statorun manyetik alan oluşturması sonucuyla , oluşan bu manyetik alanı dairesel işe çeviren hareketli kısımdır.

Gövde ve Kapaklar : Bir asenkron motorun parçalarını sabitlenmesi için gövde ve kapaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Dış etkilere karşı aliminyum , demir yada demir alaşımından üretilir.

Yatak ve Rulmanlar: Rotorun kolayca dönmesini sağlayan mekanik yapılı parçalardır. Küçük güçlü motorlarda pirinç vb. madenler kullanılarak yapılmış bilezik biçimli , yağlanmış burç ( yatak ) kullanılmaktadır.

Soğutma pervanesi: 0 ile 20 KW güce sahip motorlar hava ile soğutulmaktadır. Motorun dönen miline bağlanan plastik yada meral gövde aksamına bağlı pervaneler motor sıcaklığını rahatlıkla ayarlayabilmektedir. 20 KW üzerindeki motorların soğutulması için yağ ile soğutma , su ile soğutma yöntemleri tercih edilmektedir.

Bir motorun genel olarak iç yapısını inceledik. Motor , elektrikte iş makinesi niteliğini taşımaktadır. Üzerinde etiketi bulunur ve bu etikette şunlar yer alır ;

Motor çeşitleri : Faz sayısına göre ( Bir fazlı , İki fazlı , Üç fazlı ) , Yapılarına göre ( Kısa devre motoru , rotoru sargılı ) Yapılış tiplerine göre (Açık tip , Kapalı tip , Flanşlı motorlar)

Asenkron motorlarda en önemli parçalar : Stator ve Rotor'dur.
Asenkron motorlarda UVW giriş , XYZ çıkış uçlarıdır.
Asenkron motorlarda 1 HP (Beygir gücü) 0,736 Kw'dır.

29 Nisan 2009 Çarşamba

Endüstriyel Bakım ve Onarım

Günümüzde Elektrik - Elektronik sektöründe iş bulmamak gibi bir kaide yok diyebilirim. Her fabrikada sizin için yer var eğer Endüstriyel bakım ve onarım konusunda kalifii eleman iseniz.

Endüstriyel bakım ve onarım teknikerinin görevi nedir ?

Endüstride kullanılmak amacıyla veya günlük hayatta kullandığımız makine parçaları ile metal ve plastik türü ürünlerin kalıp tasarımını, ardışık ve seri olarak imalatını planlayan ve uygulamasını sağlayan kişidir.

Endüstriyel bakım ve onarım teknikeri için iş imakanları nasıldır ?

Bu bölümden mezun olanlar gördükleri eğitim kapsamında kamu ve özel sektöre bağlı kuruluşlarda, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, fabrikalar, atölyeler ve kendi kuracakları işyerlerinde çalışabilirler. Sanayi sektörü gelişmiş bölgelerde iş bulma olanağı daha yüksektir. Erkeklerin iş bulma olanağı kadınlara göre daha yüksektir.

Endüstriyel bakım ve onarım teknikeri nasıl ortamda iş yapar ?

Endüstriyel kalıpçılık teknikeri, kapalı alanda ve ayakta görev yapar. Çalışma ortamı gürültülü, tozlu, kirli ve yağlıdır. Yapılan işte kesici aletler kullanıldığından iş kazası riski vardır.

Birinci derecede uğraş konusu makine parçaları ile metal plastik türü ürünlerdir. Diğer çalışanlarla ve müşteriler ile iletişim halindedir. Gece çalışması, vardiyalı çalışma, hafta sonu çalışması söz konusu olabilir.


Site Kurmak

Günümüzde bir web sitesi sahibi olmak artık hiç zor değil. Bu iş bir çok insanın hobisi haline geldi ve bu işten gelir sağlayan milyonlarca insan var.

Peki bir insan ne amaçla web sitesi kurar ?

Bir işletme sahibi açısından bakarsak ;

Firmasının adını taşıyan , firmasının vizyonunu ve misyonunu belirten , ticari ilişkilerinde potansiyel olarak online tanıtımının sağlanmasını isteyen bunu google adwords başta olmak üzere Türk internet reklamcılığı firmalarından en belirgin olarak gösterebileceğim Adtech , Virgül Gibi reklam firmalarıyla sağlamak mümkün.

Bir işletme sahibi online tanıtım imkanı ile ürününü pazarlama açısından en ideal yöntemlerden biri olan internet reklamcılığını dolayısıyla web sitesi sahibi olma yöntemini tercih etmektedir.

30-45 yaşları arasında birey açısından bakacak olursak ;

Bu yaştaki kişilerin genel anlamda web site kurma amaçları toplum hizmetidir. Topluma hizmet verirken kendileri kurdukları site veya siteler üzerinden ek gelir elde etmek amacı taşırlar. Bunun en basit yöntemi her ne kadar yasaklansada yetişkin içeriğe yönelmeleridir. Bu tür içerik yayınlamayı tercih etmeyenler ise warez diye tabir edilen şeyler yayınlayarak google'dan organik tekil ziyaretci sağlamayı tercih etmektedir. Reklam alabilecekleri alternatifler ise Türk reklam firmalarıdır.

Genel anlamda google adsense koşullarına uygun siteler ( ki bu şartları yakalamak günümüz koşullarında web sitesi sahiplerinin çok yakındığı bir durum) Google Adsense reklamları ile ek gelir elde edebilirler.

15 - 29 yaş gurubundaki bireyler açısından bakarsak ;

Bu yaş gurubundaki bireyler alt seviyeden başlayacak olursak günümüzde 10 yaşındaki çocuk diye tabir ettiğimiz genç beyinler bu işlere çoktan el attı başımıza coder kesildi neyse bunları bir kenara koyalım , öncelikle temel bilgiler 15-20 yaş gurubundaki seviyede alınmaktadır. Elde edilen tecrübeler yukarıda yazdığımız gibi yine ek gelir imkanı elde etmeye yöneliktir.

İnsanlar neden interneti kullanır ?

Yüzdelik dilim verecek nitelikte bir araştırma yapmış değilim. Ancak genel tabir günlük hayatında merak ettiği her ne olursa olsun bu önemli bir cümledir dikkat ediniz. Her ne olursa olsun yakınlarına soramıyorsa dahi internete GOOGLE'a sormaktan hiç çekinmiyorlar. Bundan dolayı sektör kesinlikle gelecek vaad ediyor. Değerlendirmek insanlığın elinde.

İnternet sitesi sahipleri yanlızca gelir elde etmek amacımı güderler ?

Bu en fazla düşündüğüm konulardan birisidir lakin bir webmaster eğer site kurmuş ise ve bu site belirli bir kitleye ulaşmış ise 3000 - 5000 - 20.000 tekil organik ziyaretci gibi durumlarda reklam almamak gibi bir lüksü pek olmuyor. 5000 tekil girişe sahip bir sitenin aylık ortalama traffic harcaması 200 Giga Byte 'dır. Buda demek oluyor ki minimum 20 TL civarı bir ücret. Dolayısıyla reklam alarak hem bu giderler karşılanmış oluyor , hemde bir harçlık elde edilmiş oluyor.

Şimdi konu başlığımız olan site kurmak ' a gelecek olursak , site kurmak çok basit.

Web sitesi alan adı : http://cmdizayn.com gibi bir isim yıllık 15 TL
Web siteniz için hosting: İsim aldıysanız bu isimi barındıracak bir yuvaya ihtiyacınız var. Başlangıç aşamasında 100 Mega byte alan ve 2 Giga byte bir traffic yeterli olacaktır. Yıllık 20 TL civarında site isminizi barındıracak yuva bulabilirsiniz.

İskelet 35 TL / YIL olarak oluşmuş durumda. Çok büyük bir ücret değil. Hobi olarak herkesin görebileceği bir günlük yapabilirsiniz.. Sosyal paylaşım ağınızı yapmak sizin elinizde..

Bu makale Ümit ÇÜN tarafından http://teknikbilgim.blogspot.com adresi için yazılmıştır.

Teknik Bilgi

Günümüzde milyonlarca teknik bilgi var ve sürekli yeni teknik terimler çıkıyor. Kurmuş olduğum bu web site üzerinde size kendi bildiğim tekniki bilgileri paylaşacağım.

Peki ben ne kadar teknik bilgiye sahibim ki sizi aydınlatacak bilgiler vereyim ?

İlgi alanlarım : Mesleğim olan Elektrik ve Elektronik Alanım , Endüstriyel Bakım ve Onarım Dalım , İnternet Bişim Hizmetleri , Arama motorları optizmasyonu , Web tasarımı , Dijital Elektronik ve Analog Elektronik , Paratoner Tesisatı , Elektrik Arıza Analizleri konularında sizleri aydınlatmaya çalışacağım.

Bu projemizde yanımızda olmak isterseniz bizi takip edin..