28 Haziran 2009 Pazar

Zac ve Venessa

Zac : Amerikalı.26 yaşında.Başarılı bir mimardır.Kendi şirketini kurmuştur..Kültürlü , karizmatik bir adamdır.

Vanessa : Fransız.24 yaşında.Amerikan Edebiyatı okumuştur. İngilizce hocası olarak üniversitede kalmaya devam ediyordur.Akıllı , güzel , çekici bir bayandır.

Diğer karakterler:
Patrick: Zac’in hem üniversiteden arkadaşı hemde iş arkadaşıdr.Genelde beraber takılırlar. Tabi eşi izin verdikçe :]
Christina : Patrick’n sevgili eşidir.. Zac’lede arkadaştır. Zac’i bi sürü kızla tanıştırır :] Ama hep başarısızlıkla sonuçlar.

Clara : Zac’n yardımcısı bir nevi sekreteridir

Juliette: Vanessa’nın dostudur. Her konuda ona destek olmaya çalışır.Sevdiği adamla birliktedir güzel giiden bir evlilikleri vardır.

Andrea: Juliette’nin eşidir. Mutlu bir ilişkileri vardır.

Gaspard : Vanessa'nın iş arkadaşıdır.

Not : Daha bir çok karakter var ve gerekli zamanlarda devreye gireceklerdir. arkadaşlar ama açıklamaya gerek yok sanırım okurken anlayabileceğinizi düşünüyorum.

26 Haziran 2009 Cuma

Akvaryum Video

Televizyon Çalışma Prensibi

Televizyonun temel prensibi ışık enerjisinin elektrik enerjisine çevrildikten sonra yayınlanması ve alınan elektromanyetik sinyallerin tekrar ışık enerjisine çevrilmesidir.Işık enerjisi elektrik enerjisine çevrilmesi fikri 1873 senesinde Selenyum üzerine ışık düşürüldüğünde elektrik direncinin değiştiğinin keşfedilmesi ile başlamıştır.

Bu prensibe göre selenyum üzerine parlak ışık düşerse; sinyal kuvvetli , soluk ışık düşerse sinyal zayıf olacaktır. Genliği değişen bu sinyal radyo dalgaları gibi yayınlanıp alıcıda ters işlem yapılınca ekranda görüntü teşekkül eder.TV bu bakımdan “uzaktan görme” manasına gelir. TV bir noktadaki ışık şiddeti radyo dalgalarına dönüştürme,sonra bu dalgalardan,eş şiddette bir ışıklı nokta elde etme esasına dayanır.Nakledilecek görüntü, yüz binlerce kareye bölündükten sonra,her bir kare,homojen şeklinde aydınlanmış noktalar gibi kabul edilip,bu noktalardaki ışık şiddeti TV verici sisteminde radyo dalgalarına, dalgalarda TV alıcılarına da yeniden ışığa dönüştürür.

Görüntüdeki kareler çok hızlı tarandığı için, alıcı ekranlarında tek ,tek ışıklı noktalar değil, değişik aydınlıkta karelerin meydana getirdiği resimler gözlenir.

Renkli televizyon,bütün renkleri yeşil, mavi ve kırmızının değişik oranlarda karıştırılması ile elde edilebileceği gerçeğine dayanır.Nakledilecek görüntü, yeşile, maviye ve kırmızıya duyarlı olan üç ayrı kamera tarafından aynı anda taranır.Elde edilen üç ayrı elektromanyetik dalga, alıcı sistemin ekranında, biri yeşil biri mavi ve biri kırmızı olan üç görüntüyü üst, üste düşürür ve bu renklerin karışmasından, tabii renklenmeler yeniden elde edilir.

Televizyon yayınlarında ses ve görüntülerin nakli için, frekansı 5×10 : 9×10 Hertz (50 –900 mega say kıl) aralığına düşen elektromanyetik dalgalar kullanılır.Her televizyon istasyonu,6 mega saykıllık bir frekans aralığında hem ses, hem görüntü gerçekleştirilebilir. Bu 6 mega hertz’lik frekans aralıklarına “kanal” denir. Genel olarak ses yayınlarını taşıyan dalgaların frekanslarını, görüntü taşıyan dalgalarınkinden daha yüksektir.

Bir televizyon yayın sisteminde, beş önemli unsur bulunur.

1.Yayınlayacak sahneyi görüntüleyen kamera.

2. Görüntüdeki ışık sinyalleri dönüştüren bir transduser.

3. Bu elektrik sinyallerinden radyo dalgaları üreterek anten atmosfere yayınlayan verici (transmitter)

4. Atmosfer yayınlanan görüntü taşıyınca tromanyetik dalgaları alıp yükselttikten sonra elektik sinyallerine dönüştürerek (alıcı anten, amlifikatör ve birinci dedektif)

5.Elektrik sinyalleri ışığa dönüştürerek, ekran üzerinde görünür resim veren transduser .

Durgun Elektrik

Bir cisim üzerinde bulunan elektrik yüklerinin akıp gitmemesi, durgun hâlde kalması anlamına gelir. Durgun elektriğin diğer adı elektrostatiktir. Örneğin, plâstik tarağın kâğıt parçalarını çekmesinin nedeni tarak üzerinde bulunan durgun elektriktir. Plâstik eşyaların kuru bezle silindikten sonra tozları çekmesinin nedeni, sürtünme ile plâstik yüzeylerde oluşan elektrostatik kuvvettir.

Cisimlerin Elektriklenmesi

Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak, sesle beraber küçük kıvılcımların çıktığını da görürüz. Uzun saçlı kimseler, saçlarını kuruttuktan sonra tararken saç tellerinin birbirini ittiğini ve saçlarının kabardığını görür.

Plâstik tarak kuru saça sürtüldükten sonra küçük kâğıt parçalarına yaklaştırılırsa, tarağın kâğıt parçalarını çektiği görülür. İpekli kumaşa 20-25 kez sürtülmüş cam kavanoz da kâğıt parçalarını çeker. Bazen, naylon iplikten yapılmış halı üstünde yürüdükten sonra metal kapı koluna değdiğimizde, elektrik çarptığını fark ederiz. Aynı şey bir araçla bir süre dolaştığımızda araçtan inerken metal kapı koluna değdiğimizde ya da dışarıdaki bir kimseye değdiğimizde de olur.

Televizyon ekranı, plâstik kasalı radyo, teyp vb. araçların üstü kuru bezle silindiği hâlde kısa sürede tozlanır. Saçınıza sürttüğünüz tarağı çeşmeden yavaşça akan suyun yanına getirdiğimizde tarak, suyu kendine doğru çeker. Bütün anlatılan bu olayların nedeni cisimlerin sürtünme sonucu elektriklenmesidir.

Micheal Jackson Vefat Etti

500üncü kere burnunu düzelttirip kendine tekrardan burun yaptırdığı cümle alem tarafından yeni klibinde görülen Micheal Jackson Vefat etti. Ailesine ve yakınlarına baş sağlığı dileriz.

maykil ceksiinnn
maykil ceksiinnnn
maaaykil ceksinn

6 Haziran 2009 Cumartesi

Paratoner Hakkında

Erken akış uyarım sistemine sahip aktif paratonerler değişik tip ve şekillerde olabilirler. Bu paratonerler, değişik test raporlarına, standartlara (ISO ve benzeri) ve 10 –15 yıl gibi bir garantiye sahiptirler.

Yıldırma karşı etkili bir koruma oluştururlar. Bu tip paratonerler pilli , transistörlü , sigortalı veya elektronik devrelidirler. İçindeki bu cihazların çalışmaya başlaması ile devreye girerler. Pek çok yıldırım deşarjından sonra bile bakım istemez. Hem negatif ve hem de pozitif yıldırım deşarjına karşı korumalıdır. Çalışması için gerekli olan sadece 20 km/h rüzgardır. Bu da insan yürüyüşüne eşit olan rüzgardır ki yükseklerde en durağan havada bile bu rüzgar genelde mevcuttur. Montajsız veya montajlı test edebilme imkânı vardır. Fransız Atom Enerjisi Kurumu icadı ve bu kurumdan patentli üründür. 25 yıl garantilidir. En önemli özelliği yağmur ve elektrik deşarjından hiç etki görmemesi ve dolayısıyla bozulmamasıdır.
Paratoner Tesisat Özellikleri ve Çalışma Üstünlükleri
Paratonerin Çalışma Tarzı ; Bu tip paratonerler, birçok yönden üstündürler. Bozulmayan doğal maden piezo kristallidir.
Piezoelektrik Seramikleri ; Piezoelektrik seramikleri,elektrostatik aktif paratonerlerden elektrik enerjisini mekanik enerjiye, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren kristal yapılardır. Kurşun zirkotitanat diye tabir edilen çok sert bir malzemeden oluşmuş olup, uçları ince bir tabaka elektrod kalitesinde nikel ile kaplanmıştır. ‘Üretken’ olarak kullanıldıklarında bu seramikler, yalnızca basıncı artırmak suretiyle, arzulanan iyonları elde etmek için gerekli voltajdan çok daha yüksek voltaj seviyeleri (20 000 ile 25 000 V arası) üretirler.
Piezoelektrik Uyarım;Tersine çevrilebilir etkili gerilimlerin çoğu direk rezonansından meydana gelen titreşimli etki ile uyarıcıya tatbik edilen ön gerilmeden dolayı meydana gelen titreşimli etki ile en ufak türbülans ile paratonerin kendi kombinasyonundan meydana gelen güçten elde edilir. Elektrik kuvvetiyle güç çeviricisine bağlandığında, yayıcı uçlar bu yüksek gerilime maruz kalır. Bu nedenden dolayı yüksek miktarda iyon (2,5 ile 6.5kV un7.65*1010 katı) salıverirler. Bu iyonlar VENTURI devresi tarafından ele geçirilerek, yakalama başlığı ve uzantısı etrafında iyonize edilmiş bir hava akımı teşekkül eder.

Korona Etkisi Uyarı Zamanının Kısaltılması; Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki piezoelektrik iyonizasyon sistemi, çoğu kez korona etkisi (towsend çığ’ı) uyarı zamanını kısaltmaktadır. N.L.Allen, T.E.Allibone ve D.During adlı bilginler tarafından yapılan en son araştırma, iyonizasyon yoğunluğunu arttırmanın (150 ile 1100 iyon/cm3) uyarım zamanını % 50 oranında azalttığını ve iyonik yoğunluk arttıkça bu gecikmenin düzenli şekilde azaldığını göstermektedir. Bu durumu başka bir şekilde izah edecek olursak; bir elektrodu saran havadaki iyonik yoğunlukta meydana gelebilecek herhangi suni bir yükseliş, iyonizasyon geriliminde bir düşüş olmasına sebep teşkil eder. Böylelikle: elektriksel alanın genişletilmesi, yıldırımı yakalama ucunda iyonizasyonun sağlanması, algılama başlığı içerisinde iyonize edilmiş bir hava kanalının yaratılmasını sağlamakla korona etkisini tetiklemenin başlangıç safhasında uyarım gecikmesini kısaltıp ve korona akımının boşalma hızını yükselterek elverişli bir hareket tamamlanmış olur.

3 Haziran 2009 Çarşamba

AC Motorlarda Bilinmesi Gereken Maddeler

Soğutma: Sürekli motor plakasında belirtilen nominal hızın altındaki devirlerde ( düşük frekanslarda ) çalışma durumunda, motorun doğal soğutması yeterli olmayacağından harici fan ihtiyacı doğabilir.

Rulmanlar: Kaçak akımlardan ( Fuko kayıp akımları ) korunmak için özellikle 280-315 gövde arası motorlarda özel ( yalıtılmış ) rulman tavsiye edilir.

Yataklar: Şebeke frekansının üzerine çıkıldığı durumlarda büyük gövdeli motorlarda yataklarda istenmeyen vibrasyon ( titreşimler ) oluşur. Bu durumda özellikle büyük gövdeli motorlarda yatakların kuvvetlendirilmesi tavsiye edilir.

Sargı Yalıtımı: 690V gerilim değerine göre özel sargı yalıtımlı Siemens motorlar tavsiye edilir.

Lehimleme nasıl yapılır - Resimli Anlatım

Lehimlecek bölgenin devresinin bacaklarını deliklere uygun oalrak bükünüz.

Daha sonra parçanın bacaklarını devreye geçiriniz.Eğer parçanın bacakları uzun gelirse 1mm+ keski ile keserek veya bükerek ayarlıyabilirsiniz.

Daha sonra havyayı çalıştıralım.Biraz ısındıktan sonra ucunda küçük bir lehim parçasını eritelim.Eriyen lehimi havyanın uç kısımlarında ince bir tabaka olacak şekilde yayalım.

Ardından lehimlenecek olan bölgeyi ve parçayı birbirine iliştirerek lehimi hafifçe sürelim.

Dikkat edilmesi gerekenler

Asla lehimlenecek yeri gereğinden fazla ısıtmayın çünkü çevresindeki elektronik bölgeye zarar verebilirsiniz.Lehimleme tuttuğu anda havyayı bırakmanız en iyisi olacaktır.

Lehimleme bittiği anda parçası oynatmayınız ve sarsmayınız 1-2 dk sertleşip soğumasını beklemelisiniz.Yoksa yerinden çıkacaktır.

Eğer kalitesiz bir lehim teli kullanıyorsanız mutlaka ilave olarak lehim pastası kullanmalısınız.Yoksa lehimiz tutmayacaktır.

Havya


Elektronik komponentlerin birbirine veya plakaya montajı için lehim telinin eritilerek tatbik edilmesinde kullanılan ısıtıcı elemandır. Genellikle elektrikle çalışan dirençli ısıtıcılardır. Lehim Makinası olarak da adlandırılır.

Havya ısıtıldıktan sonra lehim yapılacak yer havya ile ısıtılır, daha sonra lehim teli bölgeye tatbik ederek eritilir. Lehim çok büyük olmamalı, lehimlenecek yüzey örtülmeli ve parlak-yuvarlak yüzeyli olmalıdır. Lehim yapılacak yüzey önceden temizlenmeli, gerekiyorsa ince bir zımpara ile zımparalanmalı ve lehimin tutacağı kadar yer açılmalıdır. Lehim teli olarak kalay-kurşun oranı 60-40 olan lehim teli kullanılmalıdır. Amatör kullanımda 10-40 watt arası güçte kalem havyalar kullanıldığı gibi, tabanca havyalar, havya istasyonları, endüstriyel havyalar, lehim havuzları gibi uygulamaları da vardır. Havya ile birlikte, lehim sökücü pompalar, temizleyici süngerler, lehim pastaları, farklı boyutlarda havya uçları da kullanılır.

MEGER

Minimum çözünürlük ile toprak direnci ve toprak özgül direnci ölçümünde kullanılanaletlere MEGER denir.
Binaların inşa kısmının ilk etabında elektrik tesisatı için uygun toprak direncinde topraklamayı yapmak için kullanılır.

Led Nedir

LED, ingilizce'de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve Işık Yayan Diyot anlamına gelir. LEDler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. LED'lerin genel görünüşü aşağıdaki gibidir.