Erken akış uyarım sistemine sahip aktif paratonerler değişik tip ve şekillerde olabilirler. Bu paratonerler, değişik test raporlarına, standartlara (ISO ve benzeri) ve 10 –15 yıl gibi bir garantiye sahiptirler.
Yıldırma karşı etkili bir koruma oluştururlar. Bu tip paratonerler pilli , transistörlü , sigortalı veya elektronik devrelidirler. İçindeki bu cihazların çalışmaya başlaması ile devreye girerler. Pek çok yıldırım deşarjından sonra bile bakım istemez. Hem negatif ve hem de pozitif yıldırım deşarjına karşı korumalıdır. Çalışması için gerekli olan sadece 20 km/h rüzgardır. Bu da insan yürüyüşüne eşit olan rüzgardır ki yükseklerde en durağan havada bile bu rüzgar genelde mevcuttur. Montajsız veya montajlı test edebilme imkânı vardır. Fransız Atom Enerjisi Kurumu icadı ve bu kurumdan patentli üründür. 25 yıl garantilidir. En önemli özelliği yağmur ve elektrik deşarjından hiç etki görmemesi ve dolayısıyla bozulmamasıdır.
Paratoner Tesisat Özellikleri ve Çalışma Üstünlükleri
Paratonerin Çalışma Tarzı ; Bu tip paratonerler, birçok yönden üstündürler. Bozulmayan doğal maden piezo kristallidir.
Piezoelektrik Seramikleri ; Piezoelektrik seramikleri,elektrostatik aktif paratonerlerden elektrik enerjisini mekanik enerjiye, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren kristal yapılardır. Kurşun zirkotitanat diye tabir edilen çok sert bir malzemeden oluşmuş olup, uçları ince bir tabaka elektrod kalitesinde nikel ile kaplanmıştır. ‘Üretken’ olarak kullanıldıklarında bu seramikler, yalnızca basıncı artırmak suretiyle, arzulanan iyonları elde etmek için gerekli voltajdan çok daha yüksek voltaj seviyeleri (20 000 ile 25 000 V arası) üretirler.
Piezoelektrik Uyarım;Tersine çevrilebilir etkili gerilimlerin çoğu direk rezonansından meydana gelen titreşimli etki ile uyarıcıya tatbik edilen ön gerilmeden dolayı meydana gelen titreşimli etki ile en ufak türbülans ile paratonerin kendi kombinasyonundan meydana gelen güçten elde edilir. Elektrik kuvvetiyle güç çeviricisine bağlandığında, yayıcı uçlar bu yüksek gerilime maruz kalır. Bu nedenden dolayı yüksek miktarda iyon (2,5 ile 6.5kV un7.65*1010 katı) salıverirler. Bu iyonlar VENTURI devresi tarafından ele geçirilerek, yakalama başlığı ve uzantısı etrafında iyonize edilmiş bir hava akımı teşekkül eder.
Korona Etkisi Uyarı Zamanının Kısaltılması; Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki piezoelektrik iyonizasyon sistemi, çoğu kez korona etkisi (towsend çığ’ı) uyarı zamanını kısaltmaktadır. N.L.Allen, T.E.Allibone ve D.During adlı bilginler tarafından yapılan en son araştırma, iyonizasyon yoğunluğunu arttırmanın (150 ile 1100 iyon/cm3) uyarım zamanını % 50 oranında azalttığını ve iyonik yoğunluk arttıkça bu gecikmenin düzenli şekilde azaldığını göstermektedir. Bu durumu başka bir şekilde izah edecek olursak; bir elektrodu saran havadaki iyonik yoğunlukta meydana gelebilecek herhangi suni bir yükseliş, iyonizasyon geriliminde bir düşüş olmasına sebep teşkil eder. Böylelikle: elektriksel alanın genişletilmesi, yıldırımı yakalama ucunda iyonizasyonun sağlanması, algılama başlığı içerisinde iyonize edilmiş bir hava kanalının yaratılmasını sağlamakla korona etkisini tetiklemenin başlangıç safhasında uyarım gecikmesini kısaltıp ve korona akımının boşalma hızını yükselterek elverişli bir hareket tamamlanmış olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder